Ny Hamletskulptur i Helsingør

Tirsdag d. 3. september 2019 blev den 3 meter høje og 6 tons tunge Hamletskulptur udført af billedhugger og maler Bente Polano indviet. Skulpturen er opsat med udsigt til Kronborg Slot, på hjørnet af Kronborgvej og Strandpromenaden i Helsingør.

Kronborg tiltrækker hvert år mange besøgende fra nær og fjern til Helsingør, blandt andet fordi slottet er kendt i hele verden for at være Hamlets slot. Helsingør er dermed hjemstavn for verdens største og mest berømte dannelses-ikon Hamlet, som nu får sin egen skulptur i byen. Den er udarbejdet af den anerkendte kunstner og skulptør Bente Polano.

  • Hamlet og Shakespeares fantastiske eviggyldige historie hører til her i Helsingør og det er den nye skulptur med til at understrege. Samtidig bliver den smukke skulptur et vartegn for byen, og bliver synlig for de mange turister, der hver dag kommer forbi skulpturen, sagde Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, ved indvielsen.

Hamlet skulpturen er en tre meter høj sølv-blank skulptur, udført i rustfrit stål, som præsenterer Hamlet i en siddende position med armen løftet mod himlen, og blikket fokuseret på det kranium, han holder i sin hånd. Skulpturen er placeret på en sokkel af den Bornholmske granit ’Blå Rønne’.

  • I mit arbejde med skulpturer er det altid fantastisk at se en skulptur fødes – fra skitsen til den mindre model og til den rigtig levende skulptur. Jeg håber, skulpturen også vil blive en levende del af byen, og at borgere og turisterne vil tage den i brug, vil nyde den, og måske bruge den som et motiv for deres feriebilleder. Jeg har hvert år været til Hamletforestillingerne på Kronborg, og det har været en fantastisk oplevelse hver gang, og givet mig inspiration til skulpturen, siger Bente Polano, der er kunstneren bag skulpturen.

Belysningen af skulpturen er udført i samarbejde med belysningsarkitekt Gunver Hansen. Lyssætningen gør det muligt at opleve skulpturen på en særlig måde, når mørket falder på.

William Demant Fonden har ved et stort bidrag gjort det muligt for Helsingør Kommune ar erhverve skulpturen.